PondGard EPDM voor renovatie van meer erfgoedmuseum

Het Weald & Downland Living Museum is een openluchtmuseum dat is gevestigd op een 40 hectare groot landschapsterrein in de buurt van Chichester. Het herbergt meer dan 50 historische plattelandsgebouwen die laten zien hoe de mensen in de afgelopen eeuwen leefden en werkten. In de afgelopen jaren is de site ook de thuisbasis geworden van het populaire tv-programma "The Repair Shop" van de BBC.

Project-ID
Plaats

Chichester, VK

Toepassing

Kunstmatige meren

Oppervlakte

6 375 m²

Membraan

PondGard EPDM

Een van de vele attracties van het Weald & Downland Living Museum is een werkende meelfabriek, die met behulp van een waterrad en een groot kunstmatig meer wordt aangedreven. Toen het museum besloot een nieuw bezoekerscentrum te bouwen als onderdeel van een uitbreidingsprogramma, werd duidelijk dat dit een uitgelezen kans was om tegelijkertijd het meer te renoveren.

Het meer werd aangelegd als onderdeel van de oorspronkelijke landschapsarchitectuur toen het museum in 1970 zijn deuren opende. In de loop van de tijd is door moeilijk onderhoud, natuurlijke uitzaaiing en plantengroei het terrein overwoekerd geraakt. Het oorspronkelijke waterdichtingssysteem van het meer had ook het einde van de levensduur bereikt en was defect geraakt, waarbij water uit het meer in de grond wegsijpelde. Deze problemen zorgden niet alleen voor een verslechterd uiterlijk van het meer en moeilijker onderhoud, ze leidden ook tot daling van het waterpeil, wat weer de werking van het waterrad nadelig beïnvloedde.  Als gevolg daarvan was het museum gedwongen het waterpeil in het meer aan te vullen met water uit boorgaten, wat op lange termijn commercieel noch ecologisch haalbaar was.

Fairwater Ltd, een gespecialiseerde aannemer, was verantwoordelijk voor de renovatie van het meer. Zij begonnen het project met het afvoeren van het water naar een lager gelegen natuurlijk bekken, van waaruit het terug in de grond verdween. Toen het meer eenmaal leeg was, kon de aannemer het bestaande meer verbouwen en de grootte, vorm en diepte ervan veranderen. De renovatie omvatte ook de vervanging van het bestaande waterdichtingssysteem, waarbij het PondGard EPDM-membraan van Firestone Building Products werd gebruikt, samen met landschapsarchitectuur die ontworpen is om de fauna te stimuleren en natuurlijke habitats te ondersteunen.

EPDM is een synthetisch rubber dat uitstekend bestand is tegen blootstelling aan UV-straling, hoge temperaturen, oxidatie en vorst, waardoor het ideaal is voor gebruik in vijverbekledingsmaterialen. Het heeft ook een uitstekende lekbestendigheid en is flexibel genoeg om de natuurlijke golvingen en normale beweging van de ondergrond op te vangen, zelfs bij temperaturen tot -45°C.

Het zit in de kleine dingen

Terwijl minimale naden nodig waren om de hoofdruimte van het meer waterdicht te maken, vereiste de complexere ruimte van de molenachtergang verdere verfijning van het werk, waaronder het bouwen van stenen muren op de verticale vlakken om de afdichting volledig te verbergen. Ook was het nodig de folie rond de randen van het meer zelf te verbergen om de functionaliteit van het nieuwe membraan te combineren met de natuurlijke aanblik van het meer en om rietvelden de kans te geven zich te ontwikkelen.

Voor de delen van het meer onder de terrassen moest de vijveraannemer samenwerken met de hoofdaannemer om de metalen terrasdragers te kunnen verankeren aan de betonnen voetstukken. Dit hield in dat er nauwkeurige doorboringen in het membraan moesten worden gemaakt om de steunen op hun plaats te kunnen bevestigen voordat de bekleding opnieuw werd afgedicht met een zelfhardende rubberen strip, speciaal ontworpen voor gebruik op onregelmatige details, die in de fabriek werd gelamineerd op zelfklevende lasband. Dit werd aangebracht rond het raakvlak tussen het horizontale oppervlak van de bekleding van het meer en de verticale terrasdragers, waardoor de verbinding werd ingekapseld met een stevige en permanente afdichting.