WITTE OF ZWARTE DAKBEDEKKING ONDER ZONNEPANELEN ?

Kies de juiste dakbedekking op basis van feiten, niet op geruchten – Download de GRATIS whitepaper

Vaak wordt aangenomen dat witte dakbedekkingen de optimale oplossing zijn voor zonne- of fotovoltaïsche (PV) installaties vanwege hun hoge reflectiviteit. Bij het kiezen van de juiste dakbedekking voor dit type toepassing komt echter veel meer kijken dan alleen de kleur.

Investeringen in zonnepannelen op het dak zijn doorgaans gebaseerd op een financiële prognose van minimaal 20-25 jaar. Dus om het rendement te maximaliseren, moet het daksysteem de PV-installatie gedurende ten minste die periode kunnen ondersteunen.

Firestone Building Products heeft onafhankelijk technisch adviseur 3E aangesteld om de impact van de kleur van de dakbedekking op de langetermijnproductie van zonne-energie op daken te beoordelen. Voor het onderzoek werden ter vergelijking twee real-case PV-dakprojecten geselecteerd, één waterdicht gemaakt met een zwarte EPDM-dakbaan en de andere met een helderwit TPO-membraan. Beide projecten werden geëvalueerd op initiële en verouderingsblootstelling van de dakbedekking na drie jaar, wat verondersteld wordt de zwaarste periode te zijn.

NIEUWSGIERIG OM HET ANTWOORD TE ONTDEKKEN? VUL HET FORMULIER IN OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT DE GRATIS WHITEPAPER.